21 iunie 2009

Twilight versus True Blood

De cand cu Twilight ma intereseaza toate povestile cu vampiri. Si cum saptamana trecuta a inceput al doilea sezon din seria True Blood pe HBO, e timpul pentru o paralela Twilight-True Blood.
Asemanari:
- Ambele sunt povesti de dragoste intre vampiri si fete muritoare, si ambele sunt ecranizari ale unor carti (True Blood ecranizeaza seria "Vampirii Sudului" de Charlaine Harris).
- In Twilight ca si in True Blood, personajele principale sunt cele feminine - Bella Swan respectiv Sookie Stackhouse.
- Actiunea din ambele povesti se petrece in orasele mici (Forks si Bon Temps).
Sookie (eroina din True Blood) citeste gandurile oamenilor, ca si Edward.
- In ambele povesti apar varcolaci la un moment dat.
- Bill, vampirul din True Blood, ca si Edward, este frustrat de conditia sa de vampir si incearca sa se comporte cat mai uman.
Diferente sunt multe.In primul rand, vampirii din True Blood sunt mai clasici: au colti iar lumina solara si argintul le arde pielea. In timp ce vampirii din Twilight se ascund si fac tot posibilul ca sa pastreze secretul naturii lor, cei din True Blood au spus deja lumii ce sunt cu adevarat si beau sange sintetic. Sookie, spre deosebire de Bella, nu vrea sa devina vampir. O alta diferenta ar fi categoria de public spre care sunt indreptate, True Blood fiind pentru un public matur. Twilight e mai cuminte:)

Twilight Examiner a publicat chiar un articol despre asta.Il puteti vedea in engleza AICI
Pentru cei care au citit sau urmarit True Blood, va mai vin in minte alte diferente/asemanari?

17 comentarii:

  1. Povestea de dragoste dintre Sookie si Bill, protagonistii seriei "Vampirii Sudului" nu e eterna.In cartea a cincea, Sookie sustine ca nu-l mai iubeste pe Bill, in a patra a avut o relatie cu un vampir pe care Bill nu-l prea suporta...Oamenii pot fi muscati de vampirii cartilor lui Charlaine Harris fara sa devina la randul lor vampiri sau sa moara.De asemenea, ei sunt atrasi de lumea vampirilor, femeile chiar dorindu-si relatii cu ei.Pentru vampiri nu este la fel de greu ca pentru Edward sa se abtina de la sange si nici nu sunt la fel de puternici.Mai e si dormitul in sicrie existent in "Vampirii sudului" si contrazis total de Stephenie Meyer in "Amurg".Diferentele dintre publicurile tinta aduc profunzime si iubire la "Twilight",iar la "True blood" superficialitate si sex... Dupa parerea mea, sunt mai multe diferente decat asemanari, lucru destul de bun caci ar fi plictisitor ca toate povestile cu vampiri sa semene intre ele. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. erm:-s scz.... but... la ce ora e true blood pe hbo?:">

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe HBO Romania au dat de curand seria 1, nu stiu daca se mai difuzeaza inca.Eu le vad pe net:D traiasca pirateria.

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm..eu am citit primele 2 carti din seria Vampirii Sudului, iar True Blood cam exagereaza.Nu numai ca a introdus lucurri care in carti nu sunt prezente ( ceea ce se intampla si in alte filme facute dupa carti, deci pana aici in regula), dar chiar a inventat personaje, personaje care nici macar nu sunt pomenite in carti, cum ar fi Tara si mama ei, miss Janet, Jessica.Umbra Lunga ( parca asa era numele vampirului) in carte este ucis de Eric si nu de Bill, iar Bill nu trebuie sa mearga la nici un fel de consiliu si nici sa creeze un alt vampir , cum se intampla in film. Diferente sunt foarte multe , si desii sunt si fana Vampirii sudului, nu sunt atat de incantata pt ca totul se bazeaza mai mult pe sex cum a spus si Amaya , iar in film scenele astea mi-i se par exagerate ( insa avand in veder ca este pentru un public mai matur...).
    Alte diferente ( sau unele diferente mai dezvoltate la cele scrise de Amaya):
    -Vampirilor din True Blood le este foarte usor sa muste un om si sa se opreasca.Viata lor este bazata pe 2 lucruri: sex si sange.Nu pot trai fara niciuna.In carte o sa gsesti atatia vampiri homoxesuali cate furnici intr-un musuroi ( nu ca sa avea ceva cu homoxesualii).Relatia dintre personajul principal feminin , Sookie si vampirul Bill este mai mult una fizica , decat iubire.Sookie spune ca il iubeste pe Bill dar ca nu este indragostita de el.Este telepata , si mereu a fost chinuita de gandurile celorlalti, deoarece nu-si putea controla talentul si mintea ii era mereu invadata de gandurile celorlalti, iar pe Bill nu-l poate "auzi", unul dintre cele mai puternice motive pentru care el este iubitul ei si nu altcineva.Oamenii stiu de existenta vampirrlor, cam in jur cu 2 ani inainte de inceperea actiunii in carte.Ei sunt acum cetateni americani legali, platesc taxe si alte dastea.Sangele de vampir ( da, au si ei sange) este un drog, care te poate vindeca de boli, te face mai frumos , mai atractiv si mai viril cu fiecare doza luata.Este ilegal, normal, sa iei sange de vampir , insa a devenit un drog vandut pe piata neagra.Exista multe creaturi magice, vampiri, varcolaci, schimbatori de forma, maenade (=creaturi ale paduri de sex feminin foarte frumoase, care sunt atrase fata de bautura , mandrie si sex), terintriatopi ( nu sunt sigura ca asta este denumirea corecta).

    RăspundețiȘtergere
  5. @Lulu

    Te-ai cam pripit cu concluziile..
    Tara apare putin mai incolo si spune clar ca a avut o viata grea alaturi de parintii ei. Umbra lunga a fost omorat de Bill la Fangtasia (Eric si Pam stateau intr-un colt si se holbau). Sookie il iubea sincer pe Bill si chiar a suferit dupa despartire. Da.. sexul in carte este prezent, dar nu cred ca ai citit/auzit de carti care intradevar se bazeaza pe sex. Daca ai citit banuiesc ca stii ce inseamna sa fie scene de sex in carte si cand cartea se bazeaza efectiv pe sex.

    RăspundețiȘtergere
  6. nah.am vazut primul sezon din true blood si chiar mi-a placut.dar primul episod din sezonul 2...nu stiu nu mai imi place la fel.prea multa violenta si nuditate.cartile nu le-am citit inca,sunt undeva pe raftul meu...prafuite langa celalalte carti pe care vreau sa le citesc,insa acum n-am timp.poate la sfarsit de vara,sau cand plec la mare sau in tabara

    RăspundețiȘtergere
  7. buna, imi puteti spune daca gasesc episoadele din sezonul 2 pe net?sau cand este difuzarea filmului True blood va rog:D

    RăspundețiȘtergere
  8. diferente sunt destule....de exemplu in true blood vampirii pot plange si mai multe dar oricum imi place mult mai mult twilight decat true blood pt ca mi se pare un pic cam pervers filmul...

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim

    N-am spus ca Sookie nu-l iubeste pe Bill, am spus ca Sookie nu este indragostiat de el.Il place, il iubeste dar nu este indragostita de el( sper ca acum m-am facut inteleasa, ea singura a zis asta, asa scrie in carte).In caz ca nimeni nu s-a prins vorbesc despre cartea "Morti pana la apus " , dupa care s-a facut seria True Blood. Si , Anonim in carte nu Bill in omoara pe Umbra Lunga ci Eric, tocmai am verificat in carte si asa este.Eu vorbeam in celalat comentariu de cat de prost au adaptat filmul fata de carte ( nu spun ca True Blood e prost realizat, doar ca au deviat cu scenariul mult prea mult de la carte).De cand am facut comentariul respectiv am continuat seria (atunci nu citisem decat prima carte si continuat de vineri; am in format pdf pe calculator pe engleza) si am ajuns la mijlocul cartii a 4-a.Si nu pot spune ca m-am pripit odata ce primul sezon din True Blood este facut dupa prima carte , iar Tara nu avea ce sa caute acolo si in nici un caz sa se culce cu Sam si nici sa o cunoasca pe tipa aia bruneta si ciudata ( care presupun ca va fi maenada in film).In plus in film Tara este prezenta inca din primul episod si are o relatie foarte apropiata cu Sookie ceea ce in carte nu se intampla ( cel putin nu in prima , iar in celelate sunt prezentate ca veche colege de liceu si atat).Oricum ceea ce vreau eu sa zic este , ca desi stiu ca filmele facute dupa carti nu respecta cu sfintenie actiunea cartilor a caror ecranizare a fost facuta, True Blood are prea multe diferente fata de seria de carti.
    SPOILER:
    Si ce se intampla in primul episod din al 2 sezon? Adica Laffayet trebuia sa fie mort , nu aceea miss Janet ( care in carte nu exista ), el trebuia sa fie mort in masina lui Andy.Insa Laffayet, este tinut undeva prizonier , clar torturat prin infometare si pe urma apare Eric , care zici ca e doctorul nebun dupa care spinteca un om de viu si il invarte in aer ca o marioneta.In carti nu se intampla asa ceva niciodata.
    True Blood este prea departe de carte.Acolo nu se intampla asa ceva niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca este cineva interesat, ofer primele 4 carti din seria "Vampirii Sudului" de la Ed. Leda, pt. 100 RON + asigur transport gratuit prin ramburs postal. Daca cel interesat e din Iasi, pretul e din jud. Iasi, pretul e 90 RON.

    Cartile sunt in stare noua, ireprosabila, foarte putin atinse, in conditie identica cu exemplarele din librarii. Pentru a vedea poze, vedeti anuntul meu de pe site-ul okazii.ro: www.okazii.ro/catalog/27808698/-Vampirii-Sudului-Primele-4-carti-Editura-Leda-.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Am gasit pe net cumva ca premiera True Blood sezonul 2 pr HbO Romania este pe 14 august.

    RăspundețiȘtergere
  12. @alexa: "O noua difuzare, cate 6 episoade consecutiv, 14 si 15 august de la ora 23"! E anuntul HBO, maraton TRUEBLOOD!
    Si, oameni buni, Vampirii Sudului n-a aparut cumva cu 5-6 ani inainte de Twilight? Peste tot pe-afara se pare ca s-a acceptat ideea ca Twilight e o poveste pentru adolescenti cvasi-epigona.

    RăspundețiȘtergere
  13. mda...yo cred k niciun film nu se compara cu TRUE BLOOD...si nu stiu ce sa diferente sau asemenari sa spun....le-am vazut pe amandoua...twilight nu e ca True BLOOD...si nu va fi niciodata...TRUE BLOOD este un serial super mijto....mai ales k e cu vampiri...aolo si mor dupa vampiri...dak stiti vreunul prin zona ma anuntati si pe mine da?...mama si e frumos stephen moyer asta ....................

    RăspundețiȘtergere
  14. buna!
    am nevoie de ajutor:D
    imi puteti spune dak gasesc seria pdf?:D id-ul meu: l.lidia96
    va rog ajutati-ma
    Lidia.

    RăspundețiȘtergere
  15. de unde pot sa fac rost de cartile Vampirii Sudului?

    RăspundețiȘtergere
  16. @Anonim:
    Depinde de unde esti! In bucuresti se gasesc la librariile din centru...sau poti face comanda de pe site-ul editurii Leda.
    Acum, ca sa nu deviez prea mult de la subiect, cred ca Vampirii sudului este o carte mult mai matura, ca sa zic asa, dacat Amurg...
    VS a aparut cam cu 10 ani inainte de seria lui S.M.
    Asemanari exista, cum ar fi teriantropiii( care in cartea lui S.M. sunt numiti "cei care isi schimba forma-Jake si haita), faptul ca unul dintre personaje este telepat, celalalt exceptie de la puterea partenerului/ei...
    Despre serial nu stiu ce sa zic, nu l-am vazut. Oricum, ambele serii sunt bune si merita citetie!

    RăspundețiȘtergere

Spune-ti si tu parerea.