30 iulie 2011

Interviu cu Bill Condon - Traducere

Daca nu ati avut rabdare sa urmariti toate clipurile video cu regizorul Bill Condon de la conventia Comic Con, iata transcrierea interviului dat de el pentru fani. A vorbit despre filmarile Breaking Dawn si despre colaborarea cu actorii.

Am observat umorul din scena lunii de miere. Cum ati hotarat sa o faceti asa, cum ati ajuns la decizia sa filmati asa scena?
Bill: E amuzant cand Bella se pregateste? Mi s-a parut ceva specific uman. Voiam sa facem totul sa para cat mai real posibil si toata lumea stie cum e sa spui "O Doamne! Urmeaza sa se intample in noaptea asta!" Si e vorba de Bella, dupa atata timp..Iar el e vampir. Dar e un moment in care se poate regasi oricine. Adica, ce e de facut? Incerci sa ai controlul asupra a ceea ce se intampla, te speli pe dinti pentru a zecea oara si faci toate lucrurile care iti ofera impresia ca esti pregatit. Apoi, felul abrupt in care am taiat secventele a facut sa para ca ea (Bella) a intrat intr-o stare febrila din cauza emotiilor. Stiti cum face Kristen de obicei? (Bill bate nerabdator cu degetele in masa, imitand-o pe Kristen si toata lumea rade).

Aveti experienta in lucrul cu copii actorii? Cum a fost cand ati lucrat cu mai multe Reneesme?
Bill: Oh, da (rade). Asta a fost pentru Partea a doua. Am mai lucrat cu copii, dar nu atat de mult ca acum. In primul rand, Mackenzie are doar 10 ani dar pare de 30. E foarte matura si inteligenta, asa ca a fost o placere. Uneori a fost greu, pentru ca celelalte actrite trebuiau doar sa stea intr-un loc, fara sa faca nimic. Expresiile faciale vor fi numai ale lui Mackenzie. Elementele tehnice pentru efectele speciale le-am invatat pe parcurs.Dar toate fetele s-au descurcat excelent.

Am avut bucuria de a o avea pe Stephenie Meyer implicata in realizarea filmelor. Cum a decurs colaborarea cu ea?
Bill: A fost grozav, doar o stiti...Este cu picioarele pe pamant. Nu stiu daca asa a fost ea dintotdeauna, sau s-a intamplat dupa ce a participat la filmarile din serie, dar pare a fi o mare iubitoare de filme. Stie foarte multe despre cum se realizeaza filmele si intelege ca nu toate scenele din carte pot fi ecranizate cu succes. Sau intelege scenele introduse in film, dar care n-au aparut in carte. Cum a fost scena pe care ati vazut-o astazi (scena cu Jacob vorbind cu Carlisle si Esme, apoi cu lupii). In carte este oarecum sugerata, dar in film devine foarte dramatica. Dupa ce Jacob se rupe de haita de lupi, Sam nu ataca imediat. Hotaraste sa astepte si sa se apropie incet de ei. Asa ca familia Cullen o sa fie prizoniera in propria casa. Si nu au cum sa se hraneasca, devin din ce in ce mai slabiti,in timp ce lupii se apropie. Jacob trebuie sa gaseasca o modalitate de a-i ajuta sa iasa din casa. Face ceva, dar nu vreau sa va dezvalui ce. E un moment in care spune: "Nu, trebuie sa fiu eu cel care se ocupa de asta, pentru ca in mine au incredere." si ajungi sa te intrebi daca spune adevarul sau blufeaza. E o intriga interesanta, care face filmul mai bun.

Vi s-a parut ceva foarte greu de filmat? A fost vreo scena pe care abia asteptati s-o filmati, dupa ce ati citit scenariul?
Bill: Cred ca ambele variante sunt legate intre ele. Multe scene pe care abia asteptam sa le fac au fost si cele mai infricosatoare. Orice film are genul asta de scene. De exemplu scena cu lupii. A fost greu sa filmam din perspectiva lupilor si sa transpunem in imagini felul in care comunicau. Mi-a fost teama si de scena in care Jacob o vede pe Renesmee pentru prima data si de scena nasterii.Cred ca astea au fost cele mai mari trei idei din carte care trebuiau realizate cu mare atentie. Ar fi fost foarte usor sa le stricam esenta. Sper ca n-a facut asta.

Asa cum ati mai spus, scena nasterii e foarte violenta. Apoi, luand in considerare iminenta lupta cu Volturii, luna de miere si scenele de sex, cum ati gasit echilibrul si unde ati tras linie intre "interzis copiilor sub 13 ani" si "interzis minorilor". Ati intentionat initial sa fie interzis minorilor si apoi ati mai editat din scene? Sau cum a fost?
Bill: Stiti, cred ca a fost o provocare, pentru ca ceea ce face o scena sa fie interzisa minorilor este faptul ca arata literalmente totul. Dar poti sa iti propui de la inceput sa nu folosesti scene de nuditate frontala, le inlocuiesti cu scene intense de dragoste.Si n-o sa aratam sange improscat pe pereti, dar o sa fie sugerat.E distractiv sa ai aceeasi experienta dar cu elemente vizuale subtile. Cred ca e chiar mai bine. Sunt cateva filme cu scene romantice foarte bune, fara sa fie interzise minorilor, nu?

A fost pusa o intrebare astazi actorilor : "Care a fost filmul preferat din serie?" Cum v-ati simtit cand toti au raspuns "Breaking Dawn"?
Bill: In primul rand, eu am glumit cand am raspuns "Breaking Dawn".Apoi Taylor a zis acelasi lucru. Kristen a fost mai precauta si a spus ca i-a placut Twilight. Ii respect foarte mult pe toti regizorii de dinaintea mea si cred ca toti au facut o treaba grozava, in felul lor diferit. De asta am si acceptat sa regizez ultimul film. Nu pot da alt exemplu de serie care sa se asemene cu aceasta...Poate Harry Potter, dar acolo filmele din serie sunt mult mai apropiate din punct de vedere stilistic, pastreaza aceeasi linie. Dar in seria Twilight, chiar daca avem materialul sursa, pe Melissa realizand scenariile si aceeasi distributie de actori, filmele tot par a fi foarte diferite unul de celalalt.Oricum, cred ca eu am un avantaj nedrept prin faptul ca am primit filmul asta, in care se intampla atat de multe. In filmele din mijlocul seriei, lucrurile abia se asezau. Si pentru un scriitor cred ca asta e partea cea mai grea, sa scrii "actul 2" .

Cum te simti stiind ca seria are deja o comunitate mare de fani pretentiosi, iar tu trebuie sa inchei seria nu cu unul, ci cu doua filme?
Din motivul asta e si interesant. Nu m-au chemat sa regizez urmatorul film, ci pe ultimul. Sau, mai bine zis, ultimul impartit in doua. De asta e ceva special. Ma bazez pe faptul ca publicul o sa fie deschis si dornic sa vada filmele. Daca seria continua pentru inca 20 de ani, puteai sa spui "eh, trec peste asta, il vad pe urmatorul" dar aici e vorba despre nerabdarea de a vedea sfarsitul.

Multi fani au impresia ca filmele au devenit din ce in ce mai bune, progresiv, de-a lungul seriei. Simtiti presiunea asteptarilor mari pe care le au ei de la Breaking Dawn?
Bill: Crede-ma, simt presiunea (rade). Si deja stiu cum e. Cand am lansat trailerul si fanii au vazut ca parul Tanyei este blond, si nu de culoarea capsunilor, multi s-au suparat. Deci, nu exista indoiala, fanii sunt foarte loiali si spun ce ii deranjeaza. Dar a trebuit sa iau decizii bazate pe forma fetelor si felul in care arata mai multe personaje impreuna.

Am intrebat-o si pe Ashley, despre felul in care parul i s-a schimbat semnificativ in filme si cum a ajuns sa fie in forma de acum. Ea aspus ca erati ingrijorati ca fanii o sa reactioneze negativ la o noua peruca si o noua tunsoare, dar ati sperat ca arata mai apropiat de felul cum e descrisa Alice in carte.
Bill: Parul vampirilor nu creste, dar moda se schimba de la an la an, deci pentru ea, care este pasionata de moda si organizeaza o nunta Edwardiana, tunsoarea reflecta perspectiva ei asupra perioadei respective.I-am dat un look in stilul Audrey Hepburn.Daca cineva e in stare sa-i poarte tunsoarea, atunci aceea e Alice. E credibil. Dar de look-urile schimbatoare ale lui Jackson Rathbone din filme, ce puteti spune? (toata lumea rade) Cred ca arata bine.

Actorii sunt deseori intrebati care sunt scenele care i-au secatuit emotional.Ati simtit ca au existat scene de care v-ati legat emotional si de care v-a fost greu sa va detasati, ca regizor?
Bill: Pai am fost nevoit sa ma detasez, pentru ca scenele diferite se succedau la o ora,una dupa alta, dar bineinteles ca au aparut lucruri pe parcurs care m-au facut sa simt adrenalina in sange. Cum a fost scena nasterii. Ma tot intorceam asupra ei si era incredibil de intensa. Taylor isi arata sentimentele pe fata dar Rob isi arata suferinta si intra in panica abia atunci cand incearca s-o readuca la viata pe Bella. Iar Kristen a dat totul.Se vede efortul nasterii dar joaca excelent si cand face pe moarta (toata lumea rade). Nu era usor, pentru ca unele duble tineau un minut intreg, iar ea nu clipea si nici nu se vedea ca respira. Nu stiu cum reusea. Asta se intampla dupa 4 luni de filmari si eram toti obositi , dar scena asta a ridicat moralul tuturor pentru ca am simtit ca s-a intamplat ceva cu adevarat real. Toata echipa a devenit incredibil de tacuta si atenta, toti au realizat ca se intampla ceva important.

Sunteti un regizor experimentat iar distributia contine atat actori care n-au mai jucat pana acum, cat si oameni precum Kristen, care au aparut in multe filme. Ati invatat ceva de la actori, ceva ce nu stiati sau n-ati mai intalnit pana acum?
Bill: Oh, Doamne, da, cu siguranta. Am experienta dar totusi, am la activ jumatate din numarul de filme in care a jucat Kristen, sau poate o treime. Si nici nu-l amintesc pe Michael Sheen...Deci da, mereu e ceva de invatat cand faci un flm. Evident, actorii isi cunoasteau personajele foarte bine. Kristen o sa-si regizeze propriile filme in curand. Stie totul despre cum se face un film, totul. Si stie ce trebuie sa faca. Spune "Trebuie sa-mi ridic privirea cu jumatate de centimetru data viitoare". E o colaboratoare minunata si isi spune parerea cand ceva pare sa fie lipsit de naturalete intr-o scena. Am stat mult sa vorbim despre scenariu. A avut multe idei grozave.

Cum au decurs filmarile in Brazilia, unde fanii sunt mai infocati decat in America?
Bill:Infocati, dar respectuosi. A fost interesant. Cand filmam si toata lumea era pe strada la petrecere, dintr-o data o fata a sarit pe Rob (mimeaza mainile infasurate in jurul gatului lui Rob si expresia lui surprinsa). Si cred ca a fost apoi decapitata...(toata lumea rade). Pentru ca am intrebat mai tarziu ce s-a intamplat cu ea dar nimeni n-a stiut sa-mi spuna.

Planuiti ceva special pentru lansarea in Brazilia?
Bill: Sper. Vreau sa ne intoarcem la festivalul de film de acolo. Nu stiu daca anul asta sau urmatorul, dar ar trebui sa mergem pentru ca Brazilia e o parte importanta din film. A fost grozav, m-am simtit bine acolo.

Cei care preiau traducerea sunt rugati sa ne mentioneze ca sursa.Multumim!
Interviul in engleza

Un comentariu:

Spune-ti si tu parerea.